DRAGE UČENKE, DRAGI UČENCI.

20. novembra 2020 bomo znova obeleževali dan slovenske hrane. Njegov osrednji dogodek je Tradicionalni slovenski zajtrk[1], ki bi bil letos jubilejni, že deseti po vrsti.

Vendar bo projekt zaradi zapletenih epidemioloških razmer in ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusne bolezni COVID-19 letos potekal drugače kot v preteklih letih.

Ker ste učenci doma, del dneva namenite obeleženju dneva slovenske hrane in s tem poudarite pomen rednega zajtrkovanja. Čas, ko  več ostajamo doma lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade.

Na ta dan si kar sami, ali pa s pomočjo odraslih, pripravite zajtrk, ki bo vključeval živila, ki sestavljajo Tradicionalni slovenski zajtrk. To so kruh, maslo, med, mleko in jabolko. 

Za boljšo preskrbo z lokalno oziroma slovensko hrano dodajamo povezavo do zemljevida lokalnih kmetij: https://www.nasasuperhrana.si/zemljevid-lokalni-ponudniki-hrane/.

Več informacij je objavljeno na spletni strani https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk.

Lep pozdrav in ostanite zdravi.

[1] Partnerji projekta so Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Čebelarska zveza Slovenije, Zavod RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije, Obrtnopodjetniška zbornica Slovenije.