Tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ob katerem šole in vrtci izvedejo tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji 18. november je bil že 12. po vrsti. Slogan letošnjega zajtrka je bil »Zajtrk z mlekom-super dan!

Namen Dneva slovenske hrane je osveščanje otrok, da hrana ne nastane ali zraste v trgovinah. Ampak, da je potrebno hrano pridelati in jo vzgojiti, za to pa potrebujemo zemljo, vodo, zrak sonce in pridne in skrbne roke naših kmetov in pridelovalcev.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, nas želi spomniti, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na slovenskih kmetijah, zadrugah ter drugih domačih živilskih podjetjih bolj sveža, okusnejša, ima več koristnih snovi ter pride do nas po najkrajši poti in s tem manj obremenjuje okolje.

Kaj smo delali mi na ta dan?

V nižjih razredih (od 1.-3. razreda) nas je obiskal čebelar. V 4. razredih nas je obiskala ga. Vanesa iz Kmetijskega zavoda, kjer je otrokom na zanimiv način predstavila pomen domače pridelave. Poslušali smo objavo o pomenu zajtrka in lokalno pridelane hrane. V prvih razredih smo se naučili koreografijo pesmice o čebelicah, izdelali smo svoj »panj« s čebelicami, ki smo jih tudi sami izdelali in narisali svoj čebelnjak.