Aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju.

V tednu EVROPSKE MOBILNOSTI smo na naši šoli organizirali PEŠBUS. V projektu sodelujemo že drugo leto. S Pešbusom smo se učenci in spremljevalke v šolo odpravili peš. Vsak učenec, ki se je prijavil na Pešbus, je na postaji, ki je najbližje njegovemu domu, čakal ob točno določenem času, se pridružil skupini in z njo odšel do šole. Otroci so uživali v sprehodu s svojimi sošolci ali pa prijatelji.

PEŠBUS se nadaljuje

Ker je bil odziv otrok tako pozitiven in ker menimo, da je trajnostna mobilnost zelo pomembna, smo se odločili, da projekt v letošnjem šolskem letu razširimo. Pešbus je namenjen otrokom od 2. do 5. razreda. Lahko pa se nam seveda pridružijo tudi učenci višjih razredov.

V naslednjih petih tednih bo vsak petek namenjen Pešbusu. S petkovim PEŠBUSOM pričnemo v petek, 27. 9. 2019 in zaključimo v petek, 25. 10. 2019.

Prijavnice, urnik in traso najdete v prilogah spodaj.

Nekaj prednosti Pešbusa:

  • Otroci, ki v šolo hodijo peš, so v povprečju vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo.
  • Pešbus spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.

učiteljica Tara Abraham

Prijavnica

Urnik in trasa

 

ključne besede: