Na našem jesenskem potepu v okviru dejavnosti Na poti k odličnosti smo se ustavili na dveh postajah. Prva je bila Arboretum Volčji potok, kjer smo se na lastne oči prepričali, da nam oči včasih lažejo. Na travnatih površinah, med rožicami in bučami je bilo predstavljenih nekaj preprostih trikov, ki so nas kar malo zmedli. Tu je bilo kolo, ki ni bilo kolo, hiša, ki se je pogrezala, okno, ki je bilo hkrati odprto in zaprto in še kaj. V šotoru z ogledali pa smo se naenkrat znašli med krokodili, na stropu sobe in pogledali v navidezno neskončnost. Bilo je zanimivo in zabavno.

Naša druga postaja je bil Cankarjev dom v Ljubljani, kjer smo se na razstavi Ideja sprehodili skozi vznemirljivi svet starogrške znanosti in tehnologije. Ob bogatem slikovnem gradivu in interaktivnih predstavitvah smo spoznali številna odkritja na različnih področjih, in sicer umetnosti, medicine, astronomije, matematike, fizike, biologije… Pravi izumitelji so bili ti stari Grki, in to pred 2500 leti.

Sledila je matematična delavnica, kjer smo se naučili, kaj je Arhimedov ostomahion. To je sestavljanka iz 14 ploščic, iz katerih je možno sestaviti zanimive oblike. Mi smo se preizkušali v sestavljanju kvadrata, in verjemite, kljub namigom ni bilo lahko.

Zapisala: Karmen Zinrajh

Galerija