Svetovni dan voda obeležujemo 22. marca od letu 1992, ko so ga razglasili na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru. Svetovni dan voda vedno nudi priložnost za razmislek in opozarjanje svetovne javnosti o ogroženosti in omejenosti naravnih virov, še posebej pitne vode.

Letošnja osrednja tema se glasi: »Pospeši spremembo.« Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu – za dostop do pitne vode in sanitarno ureditev za vse. Naredi, kar lahko.

Slovenija je zaenkrat še z vodo bogata dežela, vendar pa to ne pomeni, da nam bo kakovost pitne vode vedno na razpolago. Čeprav smo v primerjavi z marsikaterim delom sveta v smislu vremenskih dogodkov relativno varni, pa se tudi v Sloveniji srečujemo z ekstremnimi vremenskimi dogodki, ki lahko povzročijo znatno škodo. S stopnjevanjem podnebnih sprememb lahko pričakujemo, da se bodo taki dogodki še vrstili in da bodo tudi bolj intenzivni. To pomeni, da bomo v prihodnosti izpostavljeni še večji nevarnosti zaradi ekstremnih vremenskih in hidroloških dogodkov. Veliko čiste, pitne vode zavržemo kot odpadno vodo s potratnim porabljanjem preko gospodinjstev. V letu 2021 je bilo gospodinjstvom iz javnega vodovoda dobavljeno 49 % vode. V javno kanalizacijo je bilo odvedenih 232,6 milijona m3 odpadnih voda različnega izvora, od tega kar 31 % iz gospodinjstev.

Letošnji svetovni dan voda 2023 je posvečen pospeševanju spremembe za zagotovitev dostopa do pitne vode in sanitarno ureditev za vse ljudi na svetu.

Ker je voda iz pipe pri nas dobre kakovosti, spodbujajmo pitje vode iz pipe. To je tudi okolju prijazno. Če je le možno uporabljajmo steklenico za vodo, ki jo lahko uporabljamo za dalj časa.

 

Vir: https://www.google.si/